Sâmbătă, 5 martie, a zecea zi a invadării Ucrainei de către trupele ruse, pe toate fronturile din această țară, în numeroase orașe continuau bombardamentele și înaintarea trupelor agresoare. Un ordin de încetare a focului a fost anunțat în Mariupol,Volnvakha și alte câteva localități învecinate, victime de mai multe zile ale unor distrugătoare atacuri cu rachete și obuze. Culoare umanitare au fost decise la discuțiile dintre reprezentanții Kievului și ai Moscovei. Evacuarea civililor urma să înceapă sâmbătă la ora 9.00, dar informații de ultimă oră anunțau sâmbătă dimineață că forțele ruse nu respectă încetarea focului asupra căruia s-a căzut de acord pentru a se permite civililor să plece din zona bombardată în siguranță.
Ministrul ucrainean de Interne a spus, la reuniunea de vineri de la Bruxelles, că Rusia și-a continuat și chiar și-a intensificat atacurile pe fronturile din Ucraina. 18 aeroporturi și circa 200 de clădiri au fost complet distruse, iar 10 orașe cu peste 150.000 locuitori trebuie urgent evacuate, aflându-se în continuare sub atacuri și fiind lipsite total de utilitățile de primă necesitate. Din fericire, informații de ultimă oră precizează că centrala nucleară de la Zaporojie se află din nou sub controlul ucrainenilor și funcționează normal. Apeluri disperate sunt lansate de personalul centralei nucleare către comandamentul trupelor ruse, cerându-le să nu bombardeze împrejurimile acestui obiectiv a cărui distrugere ar putea pune în pericol tot continentul.
Extrem de gravă se anunță situația pe frontul sudic al Ucrainei, la Mariupol și Cernihov, unde au fost distruse clădiri rezidențiale și spitale. Zeci de civili au fost uciși și răniți. Corespondenții presei străine în zonă semnalează că trupele ruse recurg la bombardamente de o rară violență, dornice să pună sub total control orașul Mariupol, port strategic la Marea de Azov ce deschide un coridor terestru între Rusia și Crimeea anexată în 2014. Pe de altă parte, portul Odesa la Marea Neagră se pregătește să întâmpine ofensiva rusă, respectiv debarcarea trupelor aeropurtate la Zatoka și Ciornomorsk, în zona Odesa, lângă Cetatea Albă.
Detașamentul de debarcare al flotei ruse a Mării Negre este format din patru nave mari de debarcare, însoțite de trei nave de sprijin din clasa Ropucha, purtătoare de rachete. În fața acestui dispozitiv militar, naval și aerian ucrainenii se pregătesc asiduu, declarând că sunt gata să nu cedeze niciun centimetru de pământ.
Zeci de mii de ucraineni continuă să ia drumul pribegiei
Zeci de mii de ucraineni continuă să se îndrepte către graniţele ţării, pentru a se refugia în afara acesteia. Există însă, spun surse locale ucrainene, şi un flux în sens opus al ucrainenilor care revin în ţară, pentru a contribui la efortul de război. Convoaie lungi de zeci de kilometri continuă să se îndrepte de la Kiev spre granițele cu Polonia și România. Condițiile sunt dramatice. Staţiile de carburant sunt goale, drumurile sunt blocate de armată, sunt foarte multe puncte de verificare. Şi, practic, funcţionează doar un culoar prin care pot trece cei care părăsesc această zonă. Pe de altă parte, foarte mulţi ucraineni încep să se întoarcă în ţară, după ce şi-au pus familiile la adăpost.
Operaţiunea Rusiei în Ucraina va continuă, anunță din nou Vladimir Putin
Operațiunea militară a Rusiei în Ucraina va continua, a spus din nou Vladimir Putin, iar de la Moscova au venit informații că armata rusă ar fi distrus până acum 1.800 de obiective militare, 62 de avioane, 635 de tancuri, 65 de puncte de comandă, 56 de sisteme de rachete sol-aer.
Chestiunea coridoarelor umanitare despre care s-a convenit ieri la negocierile ruso-ucrainene rămâne încă nerezolvată.
Președintele Vladimir Putin a declarat din nou, într-o convorbire cu omologul său belarus, Aleksandr Lukașenko, că operațiunea militară din Ucraina se desfășoară conform planului şi toate obiectivele sale vor fi realizate. La Minsk, Aleksandr Lukașenko a reiterat că forțele belaruse nu participă și nu vor participa la luptele din Ucraina, subliniind, totodată, că armata belarusă trebuie să întărească apărarea granițelor de vest și nord-vest ale țării.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că negocierile ruso-ucrainene, ce ar putea fi reluate în perioada weekendului, trebuie să se desfășoare în liniște și să nu devină publice.
Dmitri Peskov a spus că semnarea unor documente ruso-ucrainene la vârf, anunțate după convorbirile de ieri, nu este în discuție în acest moment. Ieri, în cadrul celei de-a două runde de negocieri desfășurate în Belarus, delegația Moscovei a transmis celei ucrainene poziția Rusiei, astfel încât ceea ce va urma va depinde de reacția Kievului.