Pe 24 iunie, în contextul crizei locuințelor care se extinde și cu scopul de a explora modalități de abordare a principalelor provocări care afectează industria construcțiilor, Comitetul Economic și Social European (CESE) – în cooperare cu Federația Europeană a Industriei Construcțiilor (FIEC) și Federația Europeană a Prelucrătorilor din Construcții și Lemn (EFBWW) – a găzduit conferința „Construirea viitorului: Abordarea provocărilor din sectorul construcțiilor din Europa – Contribuțiile partenerilor sociali și ale societății civile”.
Organizată în jurul a 3 discuții în grup, dezbaterea a găzduit reprezentanți ai FIEC și EFBWW pentru a împărtăși opiniile angajatorilor cu privire la următoarele aspecte-cheie:
– Locuințe accesibile
– Deficitul forței de muncă
– Revizuirea directivelor privind achizițiile publice și subcontractarea abuzivă
Moderată de Laurențiu Plosceanu, vicepreședinte CESE și vicepreședinte FIEC pentru Comunicare și Extindere, și deschisă de președintele CESE, Oliver Röpke, masa rotundă a inclus intervenții din partea Comisiei Europene, a Autorității Europene a Muncii (ELA) și a Parlamentului European. Toți vorbitorii au fost de acord că este necesară o abordare coordonată la nivelul UE privind locuințele accesibile, durabile și decente, precum și o concentrare strategică asupra locuințelor, productivității și instrumentelor de finanțare adecvate în următorul Cadru Financiar Multianual (CFM). Subcontractarea abuzivă și impactul său negativ asupra concurenței loiale și a drepturilor lucrătorilor au fost, de asemenea, menționate de mai multe ori în timpul evenimentului ca fiind una dintre principalele provocări ale industriei construcțiilor. Abordarea acestor provocări, din perspective multiple, necesită un angajament și o acțiune comune din partea instituțiilor UE, a guvernelor naționale, a părților interesate locale și un dialog social solid între partenerii sociali, atât la nivel național, cât și european.
Către un sector al construcțiilor rezilient în beneficiul tuturor
În cadrul dezbaterilor, s-a exprimat o convergență puternică cu privire la principalele mesaje, în ciuda opiniilor diferite cu privire la modul de gestionare a problemelor complexe în cel mai eficient mod. Vorbitorii au subliniat că CESE este, fără îndoială, una dintre cele mai bune platforme pentru a oferi oportunitatea de a menține discuțiile în desfășurare.
Primul panel a evidențiat modul în care provocările din domeniul construcției de locuințe pot fi abordate prin metode inovatoare de construcție, stimulente guvernamentale și o reglementare simplificată. Al doilea panel a discutat despre modul în care întârzierile proiectelor și costurile mai mari pot fi abordate prin îmbunătățirea condițiilor de muncă și investiții în programe de formare. De asemenea, s-a ilustrat importanța Dialogului Social al UE pentru îmbunătățirea competitivității industriei și cooperarea strânsă dintre partenerii sectoriali, FIEC și EFBWW, care reprezintă angajatorii și, respectiv, lucrătorii. Scopul este de a ajuta la identificarea soluțiilor adecvate cu o abordare de jos în sus. Intervențiile au reamintit valoarea adăugată a acțiunilor comune (cum ar fi proiectele cofinanțate de UE, întreprinse în comun de cele 2 federații) și rezultatele obținute împreună, în special „Declarația comună privind deficitul de forță de muncă și de competențe”.
„Criza locuințelor este una dintre cele mai presante provocări cu care se confruntă Europa astăzi, iar sectorul construcțiilor are un rol-cheie de jucat. Cu toate acestea, deficitul de forță de muncă în acest sector este o realitate. Dacă nu există mâini care să construiască și să renoveze, nicio soluție nu este posibilă pentru a rezolva criza. Orice răspuns luat în considerare trebuie să fie însoțit de un dialog social solid și de măsuri de protejare a lucrătorilor din construcții: locuri de muncă de calitate, angajarea directă și condiții bune de muncă sunt esențiale pentru a reține și a atrage mai mulți lucrători. Acest lucru nu este greu de obținut: limitarea subcontractării, interzicerea intermediarilor în detașare și în achizițiile publice: eliminarea «opțiunii cu cel mai mic preț» și obligativitatea aplicării contractelor colective”, a remarcat Nina Kreutzman, președinta Comitetului Permanent al EFBWW.
În cele din urmă, a treia sesiune a solicitat consolidarea luptei împotriva practicilor ilegale, în special în subcontractare, o utilizare sporită a «ofertei celei mai avantajoase din punct de vedere economic» în atribuirea contractelor publice și o mai bună aplicare a prevederilor existente, pentru a proteja lucrătorii și a asigura o concurență loială.
„Fără un sector al construcțiilor competitiv și rezistent în Europa, toate celelalte dezvoltări din domeniul energiei, infrastructurilor duale și de apă, al apărării, infrastructurii medicale etc. vor fi puse sub semnul întrebării!”, a declarat vicepreședintele Laurențiu Plosceanu cu privire la impactul vital al industriei noastre nu doar asupra PIB-ului UE, ci și asupra vieții de zi cu zi și a siguranței oamenilor. De menționat faptul că, în România, Laurențiu Plosceanu este președintele Asociației Române a Antreprenorilor în Construcții (ARACO) și vicepreședinte al Uniunii Generale a Industriașilor din România (UGIR). Potrivit acestuia, industria construcțiilor înseamnă mai mult decât simpla construire de case și infrastructură. Este vorba despre a lucra pentru a promova competitivitatea economiei UE și a oferi o contribuție-cheie la atingerea obiectivelor de sustenabilitate.