Analiza relațiilor economice dintre România și Statele Unite arată o dinamică pozitivă, pe care România trebuie să o valorifice printr-o viziune asumată pe termen lung și prin politici publice care să consolideze avantajele competitive și încrederea investitorilor și partenerilor economici.
Deși agenda publică este marcată în această perioadă de urgența măsurilor corective, cu impact imediat, în linie cu apelurile noastre precedente, AmCham România subliniază nevoia de a ancora deciziile economice într-o agendă economică de reformă și dezvoltare pe termen mediu și lung. Nu trebuie să ne limităm la măsuri imediate, ci dimpotrivă, trebuie demerata reforme care să conduăa la o situație sustenabilă prin menținerea rating-ului de țară și, de ce nu, la creșterea acestuia în perspectivă. În viziunea AmCham, consolidarea relațiilor economice România – SUA are un potențial dovedit de a fi o ancoră de creștere economică pe termen lung.
Potrivit datelor analizate de AmCham România, evoluția relațiilor economice, favorabilă României, se datorează atât angajamentelor asumate în baza parteneriatului strategic în zona de siguranță și apărare, cât și schimburilor comerciale și investițiilor de capital, în care se remarcă sectoare precum tehnologie (ITC), energie, industria auto și activitățile de producție.
“Pentru Camera de Comerț Americană în România, intensificarea relațiilor economice cu Statele Unite ale Americii este parte a misiunii pe care ne-am asumat-o în numele întregii comunității de afaceri pe care o reprezentăm. Alături de companiile americane, și cele internaționale și românești membre, AmCham apreciază beneficiile pe care economia României le poate avea atrăgând un volum mai mare de investiții americane: capital, locuri de muncă și oportunități de dezvoltare a competențelor capitalului uman și transfer de know-how, oportunități pentru integrarea IMM-urilor în lanțuri valorice globale, și competitivitate crescută la nivelul întregii economii. Într-un context socio-economic aflat sub presiunea deficitului bugetar și imperativelor de corecție, reiterăm nevoia de a menține credibilitatea României ca destinație de investiții și partener comercial pentru capitalul american, și nu numai. Un mod sustenabil de a crește sursele de venituri bugetare este crearea de noi locuri de muncă în economie, inclusiv prin asigurarea unui climat de afaceri care să stimuleze performanța și inovația. Între măsurile pe care AmCham le-a avansat în mod constant ca soluții echitabile, eficiente și pe termen lung, reamintim cota unică de impozitare, aplicată uniform și eliminarea măsurilor discreționare precum impozitul minimum pe cifra de afaceri, impozitul suplimentar pe petrol și gaze, taxa pe construcții speciale – toate afectând major industrii care susțin oferta de exporturi a României ” a subliniat Președintele AmCham România, Vlad Boeriu.
În ceea ce privește volumul investițiilor americane în România, la finalul anului 2023, pentru care sunt disponibile cele mai recente date, cu un sold total de 8,9 miliarde USD, plasează SUA pe locul 4 în topul țărilor cu cele mai mari investiții în România, și cel mai mare investitor din afara Uniunii Europene.
Cu o pondere de aproximativ 7% din stocul investițiilor străine atrase de România, numărul companiilor americane din România și al locurilor de muncă pe care acestea le asigură a crescut constant, depășind 120.000.
“România s-a remarcat ca destinație de investiții printr-un cadru fiscal atractiv, prin forța de muncă bine calificată – inclusiv în industria tech – și printr-o infrastructură digitală în expansiune. Este esențial ca aceste avantaje competitive să fie însoțite de politici publice care să refacă încrederea și care să asigure un climat de predictibilitate. În paralel, avem nevoie de reforme structurale care să abordeze cauzele dezechilibrelor actuale, de un calendar clar de investiții strategice pe termen lung și de creșterea capacității administrative pentru accelerarea implementării proiectelor complexe. Fie că vorbim de digitalizarea administrației fiscale pentru reducerea evaziunii, de reformarea sistemului de educație pentru a crește accesul echitabil la competențe relevante într-o economie aflată în transformare, de reducerea disparităților economice între regiuni prin investiții în infrastructuri critice, de fiecare este la fel de mare nevoie pentru ca România să fie o destinație de investiții atractivă, a punctat Cerasela Baiculescu, Vice-președinte AmCham România.
Structura schimburilor comerciale dintre România și SUA, dominată în ambele direcții de categorii similare de bunuri și servicii confirmă potențialul în care țara noastră trebuie să investească cu prioritate în continuare.
În valoare de 2,2 miliarde USD, exporturile de bunuri românești către SUA au avut în anul 2024 o pondere de 2,5% din totul exporturilor, ceea ce plasează SUA pe locul 12 în topul destinațiilor pentru export. Aproape jumătate din valoarea exporturilor este aferentă produselor industriale precum utilaje, echipamente de transport, la care se adaugă alte categorii de produse, precum îmbrăcăminte, mobilă, instrumente.
Pe de cealaltă parte, importurile de bunuri din SUA, cu o structură similară din punct de vedere al categoriilor de produse, au înregistrat o creștere constantă în ultimii 10 ani, ajungând la 1,3 miliarde USD în 2024 (1% din totalul importurilor României).
În ceea ce privește exportul de servicii către Statele Unite, remarcăm o creștere semnificativă în ultima decadă, până la 3,4 miliarde USD în 2024, ceea ce reprezintă peste 8% din totalul exporturilor de servicii ale României.
Importurile de servicii din SUA au avut o creștere mai lentă în ultimii 2 ani. În valoare de 1 miliard USD, acestea reprezintă 3,6% din totalul serviciilor importate de România. Categoriile de servicii care domină exporturile și importurile bilaterale indică un potențial major pentru sectoarele IT și servicii profesionale.
“ Într-un mediu global din ce în ce mai competitiv și mai complex, România trebuie să își definească clar profilul de destinație sigură de investiții , stabilă și aliniată la așteptările investitorilor. Alături de calitatea de membru UE, aderarea la OCDE pe care o vizăm, presupune standarde ridicate de guvernanță, transparență și eficiență instituțională – elemente care nu sunt negociabile atunci când vorbim de investiții pe termen lung. În plus, noua paradigmă de politică comercială a Statelor Unite adaugă un nivel suplimentar de complexitate și exigență, pe care România trebuie să le asigure în coordonare cu statele membre UE. Este nevoie mai mult ca oricând de coerență în implementarea reformelor și de o capacitate administrativă crescută pentru a răspunde acestor provocări. Nu vorbim doar despre respectarea unor angajamente internaționale, ci despre un efort intern de modernizare și consolidare a economiei” a subliniat Gabriela Popescu, Vice-președinte AmCham România.
Per ansamblu, dinamica pozitivă a relațiilor economice România–SUA confirmă existența unui potențial semnificativ mai mare. AmCham România va continua să sprijine inițiativele menite să valorifice acest potențial, prin susținerea unei organizări interne eficiente și a promovării reformelor și politicilor publice care pot aduce România în centrul atenției investitorilor străini de calibru.
“Criza actuală este și un moment de resetare, care nu trebuie limitat la intervenții pentru rezolvarea urgențelor. După măsurile adoptate pentru a menține rating-ul de țară, esențial pentru traiectoria României, nu doar din punct de vedere economic, ci și societal și de securitate, este nevoie să ne așezăm la masa consultărilor pentru a identifica împreună măsurile și actiunile necesare și să începem să construim pe baza dezideratelor pe termen lung, prin implementarea reformelor structurale prea mult amânate” a concluzionat Președintele AmCham România, Vlad Boeriu.