Acordul privind exporturile de cereale ucrainene, încheiat de Rusia și Ucraina sub patronajul Turciei și al ONU, care expiră la miezul nopții de luni este ”de facto terminat”, a anunțat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, dând asigurări că Rusia va fi gata să revină asupra deciziei sale imediat ce condițiile vor fi îndeplinite, respectiv atunci când partea din acord ce privește Rusia va fi satisfăcută. Eforturile Turciei, ale lui Recep Erdogan personal de a determina o nouă prelungire a valabilității acordului cerealier nu l-au convins pe Vladimir Putin. De ce? Răspunsul îl dau comentatorii politici occidentali citați de RFI. De la realegerea sa la președinția Turciei, impunându-se ca un fel de mediator privilegiat între Ucraina și Rusia, Erdogan și-a multiplicat inițiativele ce au dat satisfacție occidentalilor, aliaților NATO, ceea ce a iritat și îl irită pe omologul său rus, Vladimir Putin. Reamintim: Erdogan a acordat până la urmă, după un an de blocaj, sprijin Suediei pentru a putea adera la NATO, a autorizat revenirea în Ucraina a comandanților regimentului Azov, deși trebuia să rămână în Turcia până la finele războiului. Moscova s-a supărat rău. Senatorul Viktor Bondarev, președintele Comisiei pentru Apărare a Consiliului Federației Ruse, a mers până la a declara că Turcia s-a transformat în ”țară neprietenă”. Unii oficiali ruși au început să se întrebe dacă nu cumva Ankara este pe cale să se ”realinieze” la pozițiile Occidentului.
În realitate, subliniază corespondentul RFI în Turcia, Recep Erdogan nu are altă alegere decât să se ralieze Occidentului. Inflația în Turcia rămâne foarte mare (38% oficial). Rezervele în devize ale Băncii centrale sunt aproape total epuizate, iar investițiile străine, în special europene, cruciale pentru economia turcă, au dispărut din Turcia în ultimii ani în față lipsei de previzibilitate. Erdogan simte că trebuie să redea încredere în țara sa, să întindă deci mâna partenerilor tradiționali ai Turciei.
„În realitate, subliniază corespondentul RFI în Turcia, Recep Erdogan nu are altă alegere decât să se ralieze Occidentului.”
În realitate corespondentul RFI în Turcia perpetueaza prejudecatile presei ‘mainstream’ despre Turcia.
Turcia a fost tinuta 50 de ani la poarta UE (nu i s-a aprobat aderarea la uniune, in vreme ce tari cu probleme teritoriale [Cipru] au primit aprobare, iar tari cu democratie fragila si coruptie ridicata [Romania, Bulgaria] au intrat si ele).
In acesti 50 de ani Turcia nu a primit niciun euro de la UE (pe cand Romania a primit mai mult de cat a fost in stare sa atraga),
dar performantele economice ale Turciei au fost uimitoare: nu a fost afectata de criza economica din 2009 (boom imobiliar), a construit din fonduri proprii autostrazi, poduri peste Bosfor, cel mai mare pod suspendat din lume – 2023 metri peste Dardanele, tunel pe sub Bosfor, iar Istanbulul a devenit cel mai mare oras european (15 milioane de locuitori) depasind Moscova!