Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a casat astăzi decizia Curții de Apel din București din 2021 şi a trimis cauza „spre rejudecare aceleiaşi instanţe de apel” în speța privind palmaresul secției de fotbal a clubului Steaua.
Astfel, cauza se va rejudeca la nivelul CAB, instanță care în 28 iunie 2021 a decis că Steaua deține palmaresul secției de fotbal până în anul 1998, iar trofeele din perioada 1998-2003 ar fi aparținut unei entități distincte, AFC Steaua.
În acest moment, decizia aplicabilă privind palmaresul secției de fotbal este cea din iulie 2019 de la Tribunalul București prin care Steaua deține trofeele pentru perioada 1947-2003, inclusiv. Prin aceeași decizie din 2019, instanța nu a admis cererea conexă prin care FC Fcsb a cerut justitiei să îi recunoască palmaresul din perioada 2003-2015.
Conform deciziei de la Tribunalul București din 2019, Steaua are în palmares 21 de titluri naționale, 20 de cupe, 4 supercupe ale României, o Cupă a Campionilor Europeni, o Supercupă a Europei.
Decizia de astăzi nu schimbă nimic, întrucât s-a demonstrat deja definitiv și irevocabil că Steaua nu și-a înstrăinat niciodată secția de fotbal, iar orice decizie privind palmaresul care nu ar lua în calcul acest aspect nu are cum să existe.
Ce spune Steaua București despre decizie
Printr-un comunicat, clubul Steaua spune că „avem deplină încredere că Justiția din România va lua hotărârea normală privind palmaresul echipei istorice STEAUA BUCUREȘTI, ținând cont de documentele și dovezile aflate la dosar”.
De asemenea se subliniază că „nu există absolut niciun act prin care societatea SC FC FCSB SA să poată demonstra că a preluat palmaresul Clubului Sportiv al Armatei STEAUA BUCUREȘTI, cu atât mai mult cu cât CSA STEAUA BUCUREȘTI nu a fost parte în tranzacția din anul 2003 dintre societatea FCSB SA și Asociația non-profit AFC Steaua”.
„Steaua a fost și rămâne echipa fanion a fotbalului românesc, formația care nu a plecat niciodată din Ghencea, care a câștigat Cupa Campionilor Europeni și Supercupa Europei, echipa care are cei mai devotați suporteri. Idolii tribunelor, Marius Lăcătuș, Tudorel Stoica, Victor Pițurcă, Gabi Balint, Ștefan Iovan, Adrian Bumbescu și mulți alții, susțin necondiționat clubul ale cărui culori le-au apărat cu demnitate și devotament. Împreună am fost, suntem și vom rămâne întotdeauna Steaua București”, se mai arată în comunicat.
Ce spune juristul clubului Steaua, Florin Talpan
Juristul clubului Steaua spune că „decizia de azi a ÎCCJ nu reprezinta o victorie a FC Fcsb asa cum anunta avocatii acestuia, ci este o decizie halucinantă și o tergiversare voită de către niște judecători care se prefac că nu cunosc dispozițiile legale”.
„Acest proces a început în anul 2017, pentru ca după șase ani de judecată, ÎCCJ să decida în mod total nelegal și incorect, casarea Deciziei Curții de Apel București respectiv a hotărârii pronunțate pe fond, dispunând rejudecarea apelului, fără a exista un motiv de nelegalitatate circumscris în art 488 Cod procedură Civilă”, continuă Florin Talpan.
Acesta completează că „în cei 6 ani de judecarea cauzei, am depus probatoriu care demonstrează că Steaua Bucuresti NU si-a cedat niciodată marca, numele sau palmaresul altor entități, fapt de altfel, constatat de ÎCCJ încă din anul 2014. Actele dovedesc că societatea lui Gigi Becali este înființată în februarie 2003 și nu are absolut nicio legatură cu istoria și tradiția Clubului Sportiv al Armatei STEAUA BUCUREȘTI”.
„În 6 ani de procese, avocații Fcsb nu au depus nici măcar un singur înscris prin care să demonstreze că Fcsb ar fi preluat palmaresul de la asociația AFC Steaua în anul 2003”, încheie Florin Talpan.
CITEȘTE ȘI | Steaua: Nu am cedat niciodată secția de fotbal!
Felicitări pentru corectitudine, unul dintre puținele saiturii corecte.
Cred ca este necesar ca toate asociatiile pro Steaua trebuie sa se intruneasca si sa ia o hotarare pt infiintarea unei soc pe actiuni .
STEAUA inseamna CSA si fcsb e faci ce spune becali!